Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ASISTIVNE TEHNOLOGIJE ZA GLUHE I NAGLUHE

Slika: ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ASISTIVNE TEHNOLOGIJE ZA GLUHE I NAGLUHE

Povodom Međunarodnog tjedna gluhih osoba Hrvatski savez gluhih i nagluhih organizirao je u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu okrugli stol na temu "Asistivna tehnologija za gluhe i nagluhe osobe"

Povodom Međunarodnog tjedna gluhih osoba Hrvatski savez gluhih i nagluhih organizirao je 25. rujna 2024. godine okrugli stol na temu "Asistivna tehnologija za gluhe i nagluhe osobe" u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Asistivna tehnologija važna je sastavnica života gluhih i nagluhih osoba koja im omogućava jednake mogućnosti u društvu. Dostupnost asistivne tehnologije za gluhe i nagluhe osobe jedan je od izazova hrvatskog društva te dosta gluhih i nagluhih osoba nema mogućnost koristiti kvalitetnu i suvremenu asistivnu tehnologiju kako bi jednako sudjelovale u društvu s čujućim osobama.

Program okruglog stola vodila je Marina Škrabalo, a panelisti su bili pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Dijana Vincek, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić, doktorica, specijalistica otorinolaringologije i članica Udruge audiologa Ivana Marinac, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Tomislav Benjak, te pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tea Strbad.

Zaključci okruglog stola su da je potrebno utjecati na proizvođače i distributere pomagala za gluhe i nagluhe osobe kako bi lista pomagala bila u skladu s napretkom tehnologije te omogućiti dostupnost asistivne tehnologije svima, kako cijenom tako i kvalitetom, a ponajviše djeci jer će ona kasnije izrasti u odrasle neovisne osobe.