Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I DJEVOJČICAMA

Slika: MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I DJEVOJČICAMA

U subotu 11. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu započela je globalna Kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” koja se u Hrvatskoj provodi desetu godinu

Ovogodišnji moto Ustanimo za slobodu! / Rise for freedom! ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju.                      U programu koji su na Cvjetnom trgu voditi Danijela Trbović i Milan Majerović Stilinović sudjelovale su brojne aktivistkinje i aktivisti, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, Višnju Ljubičić, zastupnika u EU parlamentu Freda Matića, Sanju Cesari, Saru Renar, Radu Borić. Na skupu su odaslane poruke ohrabrenja, ali i poruke važnosti i ustrajnosti borbe protiv nasilja nad ženama. Crna statistika ubijenih žena u prošloj godini potvrđuje samo potrebu za provođenjem ovakvih i sličnih manifestacija. Ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada Kampanju je podržala Ivana Znaor.




Na samu 20. obljetnicu pokreta, 14. veljače u Zagrebačkom plesnom centru, Miran Kurspahić je izveo na izrazito dojmljiv način monolog Ljubavne pjesme za dobre djevojčice, prema tekstu Rone Žulj. Kroz šest etapa sudionici su provedeni kroz um zlostavljač i njegove postupke.

Aktivistice SOIH-Mreže žena s invaliditetom Mirjana Janžek i Martina Šoštarić iz Udruge distrofičara Krapina izvele su dio predstave Vaginini monolozi prikazavši iskrene i traumatične ispovijesti žena o  proživljavanja susreta s vlastitom ženstvenošću.

Nakon izvedbi održana je Panel diskusija o nasilju nad ženama i djevojčicama u kojoj su sudjelovali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavnica Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost Sanja Sarnavka, predstavnica Milijarda ustaje Rada Borić, autorica teksta i dramaturginja Rona Žulj i redatelj/glumac Miran Kurspahić. Ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada na događanju je sudjelovala Valentina Hojsak. 



 


Aktivistice SOIH – Mreže žena s invaliditetom Kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama provele su pod motom „Gradimo zajedno kulturu nenasilja“ šireći poruku nenasilja diljem RH ujedno ukazujući na značaj očuvanja okoliša fotografiranjem u prirodnom okruženju. Poruke su objedinjene u kratki film koji je možete pogledati u nastavku.