Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EDUKACIJA O ASISTIVNOJ TEHNOLOGIJI - MODUL 4

Slika: EDUKACIJA O ASISTIVNOJ TEHNOLOGIJI - MODUL 4

Ciklus edukacija o asistivnoj tehnologiji zaključen je temom „Domotika i AT pomagala za skrb o sebi“ u okviru SOIH-Foruma virtualnog učenja o KPOSI pod motom „Usudimo se saznati“

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u planu suradnje u području centra znanja za društveni razvoj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2023. godinu uključila je sveobuhvatnu edukaciju o asistivnim tehnologijama.

Četvrti modul edukacije o asistivnoj tehnologiji po nazivom „Domotika i AT pomagala za skrb o sebi“ održao se putem Zoom platforme 06. ožujka 2023. godine u okviru SOIH-Foruma virtualnog učenja o KPOSI pod motom „Usudimo se saznati“.

Edukaciju je vodila magistra edukacijske rehabilitacije, Ines Delzotto.   

Domotika je definirana kao kontrola okoline putem automatizacije i robotizacije u svrhu postizanja autonomije. Kao tri područja domotike određene su autonomija, udobnost i sigurnost. Istaknuto je kako je u procesu implementacije domotike potrebno definirati potrebe osobe, identificirati ciljeve te napisati plan i program. Pritom je važno poštivati načela sigurnosti, jednostavnosti, ergonomije, efikasnosti i modularnosti. Potom je određen pojam automatizacije, kao i razlika između senzora i aktuatora. U nastavku edukacije objašnjene su specifičnosti tzv. stand alone sistema i složene domotike, uz navođenje konkretnih primjera uređaja i njihovih funkcionalnosti. Završni je dio edukacije bio posvećen instrumentima za skrb o sebi. Nakon izlaganja provedena je široka rasprava.

Na edukaciji su sudjelovali predstavnici Hrvatskog saveza udruga invalida rada.