Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2023.

Slika: EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2023.

Svake godine, od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unapređenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta

Svake godine, od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje u obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruge, škole da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti čine tri glavne komponente: tjedan aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unapređenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti. 

Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.