Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2022. - "KOMBINIRAJ I KREĆI SE"

Slika: EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2022.   - KOMBINIRAJ I KREĆI SE

Europski tjedan mobilnosti održava se u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Kombiniraj i kreći se!“

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Tema 21. Europskog tjedna mobilnosti je „Bolja povezanost“ (Better connections) kojom se diljem Europe nastoji potaknuti sinergija između građana i lokalnih samouprava koje nude svoju stručnost, kreativnost i predanost podizanju svijesti o važnosti održive mobilnosti i poticanja promjene ponašanja u korist aktivnih oblika mobilnosti, primjerice, pješačenja i bicikliranja, kao i korištenja javnog prijevoza. Pritom se ističe kako se pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan „Kombiniraj i kreći se!“(„Mix & Move!“), kojim se potiče odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Pritom se želi istaknuti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, ali i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje.

Europski tjedan mobilnosti predstavlja savršenu priliku za isprobavanje novih oblika čiste mobilnosti, upoznavanje s mogućnostima rješavanja trenutnih prometnih izazova, ali i napretka prema održivijoj mobilnosti za gradove diljem Europe.