Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

DARIJO JURIŠIĆ NOVI JE PRAVOBRANITELJ ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Slika: DARIJO JURIŠIĆ NOVI JE PRAVOBRANITELJ ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske na temelju provedenog javnog poziva jednoglasno imenovao gospodina Darija Jurišića za novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine, Hrvatski sabor je s ukupno 130 glasova zastupnica i zastupnika jednoglasno izabrao Darija Jurišića za novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Kao opunomoćenik Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, pravobranitelj za osobe s invaliditetom je zadužen za vođenje neovisne državne institucije čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. U svom radu pravobranitelj za osobe s invaliditetom postupa neovisno i samostalno, držeći se načela pravičnosti i morala, a djeluje u okviru nadležnosti propisanih Zakonom o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Darijo Jurišić diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2008. godine, gdje je 2012. godine završio i poslijediplomski specijalistički studij „Upravljanje razvojem lokalne i regionalne samouprave“.

Na novu dužnost dolazi s pozicije dosadašnjeg zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nakon što je Anka Slonjšak, prva hrvatska pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, u rujnu 2023. godine razriješena s dužnosti na vlastiti zahtjev prije isteka mandata.

Hrvatski savez udruga invalida rada čestita gospodinu Jurišiću na imenovanju i želi puno uspjeha u zaštiti, praćenju i promicanju prava i interesa osoba s invaliditetom.