Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

PREDSTAVLJEN PROMOTIVNI VIDEO "PRISTUPAČNOST KAO LJUDSKO PRAVO"

Slika: PREDSTAVLJEN PROMOTIVNI VIDEO PRISTUPAČNOST KAO LJUDSKO PRAVO

U prostorijama Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljen promotivni video "Pristupačnost kao ljudsko pravo"

Dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Marica Mirić u ime 8. Centra znanja i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predstavile su javnosti 02. veljače 2022. godine promotivni video “Pristupačnost kao ljudsko pravo”.

Pristupačnost je rezultat primjene tehničkih rješenja u projektiranju i izgradnji zgrada, koja osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću omogućuju nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad u tim zgradama na istoj osnovi kao i drugim osobama. Pristupačnost fizičkog okruženja, ali i orijentacija, pristupačne informacije i komunikacija preduvjet su za ostvarivanje svih ostalih prava osoba s invaliditetom.

Unatoč postojanju brojnih zakona i propisa koji sve u izgradnji čine dostupnim ne samo osobama s invaliditetom već i starijim osobama, roditeljima s djecom i drugim osobama smanjene pokretljivosti, još uvijek je slaba svijest javnosti o važnosti osiguravanja pristupačnosti. arhitektonske i komunikacijske barijere kao preduvjet za samostalan život osoba s invaliditetom

Promotivni video “Pristupačnost kao ljudsko pravo” izrađen je kako bi se utjecalo na promjenu svijesti donositelja odluka, ali i cijele javnosti, a napravljen je uz suradnji 8. Centra znanja i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak.