Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

SASTANAK S PREDSTAVNICIMA UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Slika: SASTANAK S PREDSTAVNICIMA UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održan je u srijedu 26. listopada sastanak s predstavnicima saveza udruga osoba s invaliditetom radi dogovora o potpisivanju Ugovora o prijelaznom osiguravanju usluge osobne asistencije za projekte u okviru natječaja iz Europskog socijalnog fonda koji će biti raspisan u drugom tjednu 11. mjeseca ove godine

Predstavnike udruga pozdravila je resorna ministrica Nada Murganić zaželjevši da u daljnjem  radu ne bude nesporazuma, kao i da obje strane zajedničkim naporima dođu i ubuduće do učinkovitog rješenja. 
Ministarstvo je u listopadu  2015. godine sklopilo 51  ugovor za provođenje projekata u sklopu kojih se pruža usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom.  Kroz navedene projekte, uslugu osobne asistencije prima 502 korisnika. Projekti se financiraju iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, financijsko razdoblje 2007. -2013.
Kako bi se za osigurala održivost i proširenje daljnjeg pružanja usluge osobne asistencije Ministarstvo planira u mjesecu studenome 2016. godine objaviti novi Poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom «Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom» koji bi se sufinancirao iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
Ministarstvo će  sa svim udrugama kojima uskoro završava ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisati prijelazne ugovore koji će pokrivati razdoblje od 29. listopada, odnosno od datuma prestanka važenja produžetka  ugovora,  pa do dana sklapanja novog ugovora iz budućeg programa dodjele bespovratnih sredstava ''Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom'', a  zaključno s 28. veljače 2017.
Potpisivanje prvih ugovora planira se već od petka, 28. listopada 2016. Tim  ugovorima pokrit će svi troškovi koji osiguravaju provođenje aktivnosti vezano uz rad i plaće osobnih asistenata svih trenutnih korisnika koji su primali tu uslugu unutar dosadašnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
Najkasnije u roku od 10 dana po potpisivanju ugovora isplaćivati će se potrebna sredstva u dva obroka.
S obzirom na to da se u okviru novog natječaja planira proširiti broj korisnika usluga osobne asistencije, ovim putem se daje obavijest i o objavljivanju Poziva za prijavu novih korisnika usluge osobne asistencije udruga osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u korist osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, koji će biti objavljen na web stranicama ministarstva 26. listopada 2016. godine  te otvoren do 07. studenog 2016. godine.