Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

OSOBE S INVALIDITETOM U PROMETU - HEKUP 2022.

Slika: OSOBE S INVALIDITETOM U PROMETU - HEKUP 2022.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske održala je okrugli stol na temu „Vizija pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske održala je 05. srpnja 2022. godine okrugli stol na temu „Vizija pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“.

Moderatorica okruglog stola, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Marica Mirić, nakon pozdravnog i uvodnog dijela, najavila je izlagače.


» Tonći Pauk, načelnik Sektora cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, obrazložio je “Perspektivu pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom u RH.” Tijekom izlaganja najavio je uskoro i donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

» Natalija Šimunović, načelnica Sektora za koordinaciju u pripremi i provedbi projekata i za koordinaciju korištenja sredstava tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, upoznala je prisutne s temom „Prava osoba s invaliditetom kao horizontalnog načela u programima koji dobivaju potporu EU fondova“.           

» Željka Grbac, viša savjetnica specijalistica Službe za politike za osobe s invaliditetom i druge socijalno osjetljive skupine Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike izlagala je na temu “Izazovi poboljšanja pristupačnosti prijevoza u okviru Strateškog i Akcijskog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom”

Predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i predstavnici organizacija, saveza i udruga osoba s invaliditetom iz svih županija u RH dali su prikaz pristupačnosti javnoga prijevoza za osobe s invaliditetom. U svim županijama prilagođen prijevoz za osobe s invaliditetom je upitan,  posebno to se odnosi na manja mjesta i gradove gdje ne postoji međugradski prijevoz. U pojedinim sredinama postoji razumijevanje za potrebe osiguravanja pristupačnog prijevoza koji se najčešće rješava kroz angažmane udruga osoba s invaliditetom. Međutim, najčešći oblik takvih realizacija ostvaruje se kroz korištenje kombi vozila što svake godine iziskuje značajna financijska sredstva za udruge. Vezano za osiguravanje pristupačnog javnog cestovnog prijevoza iznesen je i prijedlog o razmatranju mogućnosti izmjene važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na način da se udruge osoba s invaliditetom prepozna kao prihvatljive gospodarske subjekte za obavljanje i pružanje usluga pristupačnog prijevoza. 

Zaključak prisutnih  sudionika je da se treba ići prema univerzalnom dizajnu koji će biti prilagođen za sve osobe s invaliditetom.