Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2021.

Slika: EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2021.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Slogan ovogodišnjeg 20. Europskog tjedna mobilnosti je „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!

Nakon što se prošlogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti podržao ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, ovogodišnja jubilarna 20. manifestacija održava se pod sloganom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ („Safe and Healthy with Sustainable Mobility!“). Ovaj slogan odabran je s ciljem odavanja počasti svim teškoćama koje su Europljani i Europljanke, kao i ostatak svjetske populacije, osjetili tijekom trajanja pandemije COVID-19, no isto tako ukazuje na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka nakon ove velike zdravstvene krize.

Mnogi europski gradovi reagirali su na pandemiju te ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti. Stoga se ovogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti želi naglasiti važnost otpornosti gradova i njihovih postignuća tijekom pandemijske godine te nastoji zadržati pozitivan zamah i podržati zaokret prema dugoročnoj održivosti. Trendovi koji su započeli prošle godine, poput povećanih ulaganja u području aktivne mobilnosti i mobilnosti s niskim ili nultim emisijama, ipak zahtijevaju daljnje promicanje.

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unapređenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Tvrtke, nevladine organizacije, obrazovne institucije, ustanove i gradske uprave potiču se na uključivanje u kampanju Europskog tjedna mobilnosti, a tematske smjernice dostupne su OVDJE.